Bel ons op +31 570 616396

Wij bellen u!

Meest gelezen

13 okt

Kerstpakketten belasting

13 oktober

kerstpakketten belasting

Het is alweer oktober en oktober is de maand waarin veel bedrijven kerstpakketten bestellen voor hun personeel.  Bent u ook al een kerstpakket aan het uitzoeken? Dan willen we u er op wijzen dat u rekening moet houden met de oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen of de werkkostenregeling.  In dit blogartikelen vertellen we alle ins en outs met betrekking tot kerstpakketten belasting.

Bij het uitzoeken van een kerstpakket moeten de belasting en de fiscale regels niet vergeten worden.  Wilt u voorkomen dat de belastingdienst bij u aanklopt, dan is het verstandig om rekening te houden met deze regels. De regels de gelden hangen af van de regeling die u zelf gekozen heeft. In 2014 is het namelijk nog mogelijk om gebruik te maken van de oude regeling m.b.t. vergoedingen en verstrekkingen  óf van de werkkostenregeling.  Beide regelingen zal ik hieronder kort toelichten.

 

Kerstpakketten belasting: de oude regeling

De kans is groot dat u nog gebruik maakt van de oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen, de meeste werkgevers doen dit nog namelijk.  In deze regeling wordt een kerstpakket als een geschenk in natura gezien. Volgens de fiscus mag je over een geschenk in natura 20 procent eindheffing toepassen. Hiermee betaalt u als werkgever de belasting over het kerstpakket , in plaats van uw werknemers. Hier kleeft echter wel een voorwaarde aan vast. De totale waarde van het kerstpakket en eventuele andere geschenken per kalenderjaar mag niet meer dan 70 euro bedragen.

Is de waarde van het kerstpakket hoger dan 70 euro ? Dan kunt u gebruik maken van de regeling voor kleine verstrekkingen. In dat geval past u eindheffing toe tegen het tabeltarief eindheffing.  Maximaal mag de waarde dan 136 euro per verstrekking zijn en in totaal maximaal 272 euro per jaar. Bent u van plan om het kerstpakket naast uw werknemers ook aan zakelijke relaties te schenken? Dan kun je de belasting voor uw rekening nemen via eindheffing. Zo hoeven uw relaties over deze geschenken geen belasting meer te betalen.

 

Kerstpakketten belasting: werkkostenregeling

Sinds 2011 kunt u als werkgever ook kiezen voor de werkkostenregeling.  Binnen deze regeling is wordt bijna alles wat je aan werknemers verstrekt als loon gezien, dus ook kerstpakketten.  In 2014 mag je daarbij maximaal 1,5 procent van uw totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd, het gedeelte waarover je geen loonbelasting betaalt. Daarboven betaal je loonbelasting in de vorm van 80 procent.

Daarnaast moet je bij de werkkostenregeling ook nog rekening houden met de gebruikelijkheidstoets.  De gebruikelijkheidstoets houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die u aanwijst als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Hierbij moet u rekening  houden met wat in uw sector gebruikelijk is. Bijvoorbeeld wanneer uw personeel een dure flatscreen krijgt voor kerst.

 

BTW Kerstpakketten

Naast bovengenoemde punten is de omzetbelasting ook een aandachtspunt bij kerstpakketten.  Zo is de BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen namelijk maar tot een bepaalde hoogte aftrekbaar.  Dit geldt dus ook voor een kerstpakket.  De belastingdienst gaat hierbij van een drempelbedrag van 227 euro ex. BTW per ontvanger per boekjaar. Blijven uw jaarlijkse uitgaven onder dit bedrag? Dan kunt u volgens de belastingdienst de BTW hierover aftrekken.

 

Kerstpakketten belasting in 2015

2014 is het laatste jaar waarin u kunt kiezen tussen regelingen. Vanaf 2015 gaan namelijk alle werkgevers over op de werkkostenregeling.  De werkkostenregeling komt dan in plaats van de oude regeling voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen.  Het gaat hierbij om maaltijden, kerstpakketen of een fiets van de zaak. Deze vallen allemaal in de werkkostenregeling onder één regeling. Dit moet leiden tot minder rompslomp voor werkgevers. 

Heeft u vragen omtrent het bestellen van kerstpakketten of samenstellen van kerstpakketten? Neem dan gerust eens contact met ons op!

 

 

Vond u dit intressant

Tweets

Over ons

Goalpromotions biedt alles op het gebied van bedrijfskleding, promotiekleding, sportkleding, relatiegeschenken en kerstpakkatten. Gedreven door ruime ervaring en een grote passie voor onze producten voorzien wij onze klanten van goed advies. 
Meer

Wij vinden uw Privacy belangrijk!

Contact

Goal Promotions
Hanzeweg 31a
7418 AV Deventer
Tel.nr: +31 570 616396

Aanmelden nieuwsbriefbekijk eerder verzonden nieuwsbrieven